Aká strecha je najvhodnejšia pre pasívny dom?
21. mája 2019

Záujem o zdravé, ekologicky šetrné a energeticky úsporné bývanie stúpa a tlačí sa do popredia. Nízkoenergetická stavba, najmä koncept pasívneho domu, sa stáva čoraz obľúbenejšou voľbou. Tento koncept ponúka možnosť výrazného zníženia spotreby energie a emisií CO2. V rámci tejto filozofie sa veľká pozornosť venuje konštrukcii strechy, ktorá má významný vplyv na ekologické aspekty a energetickú úsporu. Pasívna stavba charakterizuje dom s nízkou energetickou náročnosťou, disponujúci hrúbkou tepelnej izolácie stien až 40 cm, kvalitným izolačným zasklením okien a orientáciou na juh, čo maximalizuje využitie slnečnej energie. Aký význam má táto filozofia pre konkrétnu konštrukciu strechy v pasívnom dome?

Pasívny dom a šikmá strecha

V súčasnosti je stále bežné, že väčšina stavebníkov a majiteľov domov preferuje tradičnú sedlovú strechu. Avšak táto forma strechy, s jej niekoľkostupňovým sklonom, má výrazne väčšiu plochu vystavenú chladnému vzduchu na povrchu. Taktiež má zložitejšiu konštrukciu a niekedy nedostatočné tesnenie detailov, čo vedie k vytváraniu tepelných mostov.

Najlepšia voľba? Jednoznačne plochá strecha

Z hľadiska efektívnosti je najlepšou voľbou pre zastrešenie pasívneho domu plochá strecha s miernym sklonom, čo znamená menšiu plochu, ktorá vyžaduje kvalitné zateplenie. Avšak vyžaduje dôsledné dodržiavanie vodotesnosti, najčastejšie pomocou asfaltových pásov alebo plastových fólií. Jej konštrukcia je relatívne jednoduchá, podobá sa ďalšiemu stropu s tepelnou izoláciou a izoláciou proti vode. Je vynikajúca v zvládaní náročných snehových podmienok. Väčšina rodinných domov preferuje jednoplášťovú plochú strechu s bežným usporiadaním vrstiev, ale pasívny dom vyžaduje dvojitý obal.

Dvojplášťová strecha je istota

Z hľadiska tepelnoizolačných a hydroizolačných vlastností je dvojplášťová strecha s dvomi alebo tromi vrstvami oddelenými vzduchovou medzerou výrazne účinnejšia. Plochá strecha má na pasívnom dome zrejmé opodstatnenie aj z iného dôvodu. Často sú súčasťou pasívnych domov aj slnečné kolektory a ich umiestnenie na plochej streche je v tomto prípade omnoho jednoduchšie. Týka sa to väčšej flexibility v nastavení sklonu a orientácie kolektorov.

Zelené strechy ako alternatíva

Ak by sme sa ešte ďalej posunuli, v prípade pasívnych domov by mali vegetačné strechy zaujímať najdôležitejšie miesto. Prečo? Pretože zeleň na streche prináša neoceniteľné výhody. Okrem toho, že pôsobí ako výborný izolačný prvok a poskytuje ochranu strešnému plášťu pred poveternostnými vplyvmi, zvyšuje tepelnú zotrvačnosť priestorov pod ňou. Týmto spôsobom rieši problémy s prehrievaním v lete a chladnutím v zime, a tiež zjemňuje teplotné extrémy vonkajšieho prostredia.

Hoci je trend vegetačných striech u nás stále na začiatku, s každou novou modernou rodinnou stavbou sa ich popularita zvyšuje. Pasívne domy majú veľký potenciál v oblasti tepelnej izolácie a úspory energie, čo má pozitívny vplyv na životné prostredie. Navyše, ponúkajú vyšší komfort bývania, čo je vždy dôležité zohľadniť.