Neželaní návštevníci vo vašom podkroví
28. marca 2019

Majitelia rodinných domov s podkrovím dobre vedia, aké nepohodlie môžu spôsobiť hlodavce v ich bývaní. Riešenie tohto problému sa na prvý pohľad zdá jednoduché: jednoducho treba zabrániť myšiam, potkanom, kunám a vtákom, aby sa dostali do podkrovia. Avšak to nie je také jednoduché, pretože každá stavba s povalou potrebuje pravidelné vetranie priestoru pod strechou. Stačí len krátky okamih a neželaní návštevníci sa môžu nasťahovať do vášho domu vyslovene rýchlo. Problém s hlodavcami je naozaj zložitý, pretože spôsobujú škody na izolácii a káblových rozvodoch a môžu prenášať nepríjemné choroby. Ich odstránenie z vášho bývania je skutočne náročné, ale nie nemožné.

Stávka na správnu izoláciu a správne podkrovné riešenie

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa postaviť proti týmto nežiaducim návštevníkom. Môžete použiť rôzne lepidlá a otravy, ale aj alternatívne metódy ako ocot či Savo. Ďalšou možnosťou sú bylinné odpudzovače vo forme odvarov z koreňov a listov Chrenokoreňa a Buziny, ktoré svojou vôňou jednoducho odplašia hlodavce späť do prírody.

Najlepším spôsobom, ako predchádzať problémom s hlodavcami, je myslieť na čisté podkrovné priestory ešte pri výstavbe domu a pri izolácii podstrešia, ktorá môže byť ich veľkou slabinou. Fúkaná celulózová izolácia a minerálna vlna sú dobrým výberom, pretože myši či potkany nemôžu týmito materiálmi prehrýzť a nežijú si v nich, keďže im nepredstavujú žiadnu pohodlnú hniezdnú stenu. Naopak, izolácia PUR penou a extrudovaným polystyrénom nie sú pre hlodavce príťažlivé. Niektorí stavitelia striech prichádzajú s ďalším riešením - precízne spracovanými detailmi podkrovných priestorov a vytvorením tzv. vetracích hrebeňov, čo môže byť účinným spôsobom ako brániť hlodavcom v prístupe do domu.

Elektronický odpudzovač alebo drevené pasce

V prípade, že sa hlodavce už usadili vo vašom podkroví, je potrebné nájsť iné riešenie. Niektorí ľudia siahajú po bežne používaných lepkavých alebo jedovatých nástrahách. Ich nevýhodou je, že zvieratá v týchto pascách zomierajú a môže sa stať, že do nich padne aj váš domáci miláčik. Lepším riešením je použitie klasického dreveného klepca s oceľovým mechanizmom a ultrazvukových odpudzovačov. Existuje niekoľko druhov ultrazvukových plašičov drobných hlodavcov, ktoré fungujú na systéme meniacich sa frekvencií a generujú silný ultrazvukový signál. Tieto plašiče majú tú výhodu, že hlodavce sa im jednoducho vyhnú, čím eliminujú riziko zranených alebo uhynutých zvierat pod vašou strechou. Sú ideálne pre montáž v podkroví, na streche alebo priamo vo výmurovke.

Napriek tomu je potrebné zdôrazniť, že najlepším spôsobom v úspešnom boji s hlodavcami je prevencia. Pravidelná kontrola a oprava všetkých medzier v stropoch, podlahách a najmä priamo pod strechou je nevyhnutná.