Obrátená plochá strecha so zaštrkovaním
21. mája 2019

Zdá sa, že ploché strechy na obytných domoch získavajú na popularite, a trend vegetačných alebo zaštrkovaných strech sa v posledných rokoch výrazne rozvíja. Tieto strechy sú symbolom minimalistického a elegantného dizajnu a zároveň zdôrazňujú ich ekologický prínos. Ploché strechy s vegetáciou alebo pokryté vrstvou štrku ponúkajú ďalšie výhody: majú výhodné konštrukčné a realizačné vlastnosti a zároveň majú dlhšiu celkovú životnosť.

Štrk na streche ako ochrana izolačných vrstiev

Ak sa pozrieme bližšie na štrkový zásyp na streche, zistíme, že má pozitívny vplyv na celkový tepelný komfort, čo je vítané najmä v letných mesiacoch počas horúčav. Štrkový zásyp sa vynikajúco vypočuje s poveternostnými vplyvmi a zároveň plní ochrannú funkciu tepelno-izolačnej vrstvy a hydroizolácie pred slnečným žiarením a vetrom. Okrem toho má aj estetický efekt. Hoci zaštrkovaná strecha vyžaduje určitú údržbu, najmä ak je použitý neprepraný materiál, ktorý môže priťahovať náletový prach a semienka rastlín, správny výber kvalitného materiálu, teda vymývaného kameniva bez piesku, je zárukou dokonalého udržiavania strechy.

Správne dimenzovanie strechy pod štrkom

Štrk použitý na streche predstavuje značnú záťaž, preto je dôležité, aby celá konštrukcia strechy bola dostatočne odolná. Tento dôraz je potrebný aj na ochranu hydroizolácie a tepelno-izolačnej vrstvy, pretože ostré kamene v štrku môžu spôsobiť mechanické poškodenia. Medzi štrkom a izoláciou je umiestnená separačná tkanina, tzv. geotextília, ktorá je odolná voči hnitiu a chráni izoláciu pred poškodením prenikajúcich čiastočiek zo štrku. Dôležité je aj, aby hrúbka vrstvy štrku bola rovnaká ako hrúbka izolačnej vrstvy, čím sa zabezpečí rovnomerná záťaž na celú konštrukciu strechy.

Obrátená strecha a štrk

Zaštrkovaný alebo vegetačný povrch strechy je často spojený s tzv. obrátenou variantou zastrešenia, ktorá je charakterizovaná jednovrstvovou, tepelne izolovanou strechou, pričom tepelná izolácia je umiestnená na vonkajšej strane strešnej vodotesnej izolácie. Táto konfigurácia má niekoľko výhod, vrátane jednoduchšej realizácie a inštalácie konštrukčných vrstiev, dlhej životnosti a schopnosti zvládať rôzne poveternostné podmienky.

Obrátená strecha spočíva v opačnom poradí strešných vrstiev: na oceľovo-betónový strop je položená vyrovnávacia vrstva, nasleduje strešná vodotesná izolácia vo forme dvoch vrstiev modifikovaných asfaltových pásov, potom tepelná izolácia z extrudovaného polystyrénu, difúzna tkanina a nakoniec štrk. Voda je v tomto prípade odvádzaná pod tepelnou izoláciou.

Obrátená strecha so zaštrkovaním je univerzálna vo svojom použití, či už ide o novostavby alebo obnovu budov. Štrk na streche vytvára výbornú protipožiarnu zónu a poskytuje ochranu pred silným vetrom. Táto konfigurácia tiež umožňuje jednoduchú realizáciu nadstavbového bývania a očakáva sa, že počet takýchto striech sa bude zvyšovať.