Porovnanie pálenej a betónovej škridly
18. apríla 2019

Je jasné, že voľba správnej strešnej krytiny nie je ľahká úloha. Súčasný slovenský trh ponúka širokú škálu možností a je dôležité zvážiť niekoľko aspektov naraz pri výbere vhodnej krytiny. Musíme zohľadniť typ strechy, jej sklon a vzhľad, oblasť, v ktorej sa budova nachádza, a samozrejme aj kvalitu krytiny, ktorá ovplyvňuje jej životnosť a cenu. Dnes už nejde len o jednotvárne červené škridly, ktoré kedysi dominovali, súčasný trend kládze dôraz na rôznorodosť použitých materiálov a ich farieb.

Čo má betón a keramika spoločné

Keramické a betónové škridle sú oba populárne voľby pre ťažšie strešné krytiny a majú mnoho spoločných výhod, ako je ekologickosť, dlhá trvanlivosť, dobré tepelnoizolačné vlastnosti, pevnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom. Majú tiež relatívne výhodnú cenu a sú pomerne jednoduché na inštaláciu.

Avšak existujú aj rozdiely medzi nimi, ktoré môžu ovplyvniť voľbu medzi týmito dvoma typmi škridiel:

  1. Materiál a vzhľad: Keramické škridle sú vyrobené z páleného hliníka a majú charakteristický rustikálny vzhľad. Na druhej strane, betónové škridle sú vyrobené z cementu a piesku a ich povrch môže byť hladší alebo imitovať rôzne typy prírodných materiálov, ako je drevo alebo kameň.
  2. Hmotnosť: Keramické škridle sú obvykle ťažšie ako betónové škridle, čo môže ovplyvniť ich inštaláciu a potrebnú podporu.
  3. Odolnosť voči poveternostným vplyvom: Keramické škridle majú tendenciu byť odolnejšie voči oteru a zmenám teploty, zatiaľ čo betónové škridle môžu byť náchylnejšie na popraskaniny a iné poškodenia.
  4. Farby a textúry: Keramické škridle môžu mať obmedzenú paletu farieb a textúr kvôli ich výrobe, zatiaľ čo betónové škridle môžu byť vyrábané s väčšou variabilitou vo farbách a textúrach.

Vo všeobecnosti je voľba medzi keramickými a betónovými škridlami závislá od preferencií vzhľadu, požiadaviek na trvanlivosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom, ako aj od rozpočtu a potrebných technických špecifikácií pre konkrétny projekt. Každý materiál má svoje vlastné výhody a nevýhody, a preto je dôležité zvážiť všetky faktory predtým, ako sa rozhodnete.

Trvácnosť pálenej škridly

Keramická škridla, známa aj ako pálená škridla, je vyrobená z prírodných surovín - hliny, ílu a vody. Je vypaľovaná pri vysokých teplotách. Jej výrobný proces zahŕňa pálenie pri tisíc stupňoch, čo jej zaručuje vynikajúcu trvanlivosť a životnosť až okolo sto rokov. Tento typ krytiny je známy svojou odolnosťou voči poveternostným vplyvom a odolnosťou voči usadeninám machov, nečistôt a sadze.

Keramická škridla je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú investovať do trvácnej strechy s dlhou životnosťou a zároveň chcú zachovať estetiku a prírodný vzhľad svojej budovy. Jej farebná stálosť a rôzne varianty, ako napríklad bobrovka, falcovaný, hladký alebo dekorovaný typ, umožňujú prispôsobenie vzhľadu strechy konkrétnym preferenciám a štýlu budovy.

Okrem toho je keramická škridla ekologicky priateľnejšia, pretože je vyrobená z prírodných surovín a je recyklovateľná. Tento materiál je považovaný za symbol tradičnej červenej strechy s prírodnou krásou a eleganciou, čo ho robí obľúbenou voľbou pre mnohé typy budov, od historických domov až po moderné architektonické projekty.

Betónová škridla a jej extrémna odolnosť

Betónová škridla je v porovnaní s keramickou ťažšia a zhotovená z prírodného kremičitého piesku, cementu a pigmentov. Jej výrobný proces vyžaduje nižšie teploty (približne 60°C), čo zaručuje jej bezpečné pokrývanie. Betónová škridla je tiež známa tým, že je vyrábaná vo väčších kusoch, čo prispieva k jej ekonomickej efektívnosti a jednoduchšiemu pokrývaniu.

Nespornými výhodami betónovej škridly sú vysoká pevnosť, extrémna odolnosť voči poveternostným vplyvom, mrazuvzdornosť, vodotesnosť a dlhá životnosť, ktorá môže dosahovať až 100 rokov. Jej poréznosť ju však robí náchylnejšou na usadeniny machov a nečistôt, a farebné prevedenie môže občas trpieť nestálosťou.

V porovnaní s keramickou škridlou je betónová škridla zvyčajne lacnejšia, čo môže byť dôležitým faktorom pre niektorých stavebníkov. Pri výbere vhodnej strešnej krytiny je však dôležité zvážiť nielen cenu, ale aj jej schopnosť doplniť celkový vzhľad a štýl domu. Najdôležitejším kritériom výberu by však malo byť zabezpečenie, že strešná krytina je kvalitná a schopná odolať všetkým poveternostným podmienkam, čo je nevyhnutné pre dlhodobú ochranu stavby.