Strechy športovísk a ich unikátnosť
13. februára 2019

Kreativita architektonických štúdií stále viac preniká aj do oblasti návrhu športových hál a areálov. Už sa nekladie dôraz len na ich praktické vybavenie a bezpečnosť s ohľadom na splnenie medzinárodných športových federácií a finančnú realizovateľnosť, ale aj na ich atraktivitu a originalitu. V niektorých prípadoch je táto snaha taká vysoká, že sa zdá byť pre realizujúce firmy takmer nemožná.

Dnes sa mnohé športoviská snažia zbúrať mýtus, že miesto na šport by malo byť len praktické a nie aj architektonickým majstrovským dielom pod nádhernou kupolou. Zvláštny dôraz sa kladie na strechu týchto športovísk, nielen na jej konštrukciu a použitie, ale aj na jej efektnú a pôsobivú vizuálnu stránku. Zastrešiť taký veľký priestor s štýlovou dokonalosťou nie je jednoduché, najmä keď vezmeme do úvahy enormnú záťaž a poveternostné podmienky, ktorým sú strechy športovísk vystavené. Práca na ich vytvorení je preto náročná a podlieha prísnym kritériám. A pritom je stále dôležitá aj otázka ich estetického vplyvu na tých, ktorí pod nimi športujú...

Oceľ v hlavnej úlohe

Pred niekoľkými desiatkami rokov začal zinok dominovať na strechách svojimi vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami, ktoré prevýšili iné kovové materiály určené na strešné pokrytie. Postupné zlepšovanie kvalít zinku viedlo k využitiu zliatin zinku a titánu a následne k žiarom pozinkovanej ocele. Moderné technológie výroby umožňujú širokú škálu farebných povrchových úprav, čo prináša bezhraničné možnosti spracovania strešnej krytiny. Oceľová strecha hrá v športoviskách významnú úlohu nielen vzhľadom na svoje technické vlastnosti, ale aj estetický vplyv.

Technické požiadavky a nároky

Tieto mohutné strechy, väčšinou elipsovité, parabolické alebo inak zakrivené, sú považované za netradičné kvôli svojmu špecifickému tvaru a použitým materiálom. S ohľadom na veľkú záťaž kladenú na tieto konštrukcie, sa najväčšia pozornosť venuje nosným pilierom. Do popredia sa čoraz viac dostávajú krovy s oceľovými ťahadlami a oceľové priehradové väzníky, ktoré poskytujú väčšiu pevnosť a nižšiu hmotnosť. Oceľová konštrukcia sa tak stáva jasnou dominantou strešného plášťa, čo podčiarkuje jeho vzdušný charakter.

Monumentálna jedinečnosť

Okrem netradičného skeletu a povrchových materiálov, ako aj špecifického tvaru, zvyšuje monumentálnosť strechy športoviska aj možnosť použitia ako projektora s LED svetlami alebo multimediálne LCD obrazovky. Príkladom je Národná športová hala v Singapure so zatiahnutejšou strechou a obrovskou kupolou. Vďaka týmto inováciám sa športové arény stávajú miestami nielen pre športové aktivity, ale aj pre multimediálne zážitky.

Šport a strecha sa však môžu spojiť aj v netradičných formách, ako je atletický ovál na londýnskom výškovom komplexe alebo klzisko na streche mrakodrapu v centre Toronta. Aj futbalové ihrisko v kovovej klietke nad mestským sídliskom v Českých Budějoviciach, navrhnuté slovenskými architektmi, je príkladom inovatívneho spojenia športu a architektúry.