Vláknocementová krytina - estetické riešenie s vysokou kvalitou a trvácnosťou
18. apríla 2019

Vláknocement, vynájdený Ludwigom Hatscheckom na konci 19. storočia, sa vyznačuje niekoľkými neodškriepiteľnými výhodami, ktoré ho robia ideálnym stavebným materiálom vhodným na ochranný plášť budov a poskytujú mu jedinečný charakter. Jeho suroviny sú šetrné k životnému prostrediu, neškodné pre zdravie a odolné voči poveternostným podmienkam. Okrem toho je vláknocement nehorľavý a univerzálny pre akýkoľvek typ stavby a akúkoľvek výšku.

Vysoká tvarovateľnosť vláknocementu

Vláknocementová krytina sa vyrába zo špeciálneho zmesi cementu, buničiny a umelých vlákien. Okrem tradičných obdĺžnikov a bobroviek sa dnes veľká pozornosť venuje aj širokému spektru estetických možností, ktoré ponúkajú maloplošné vláknocementové šablóny. Tieto šablóny umožňujú dosiahnuť požadovaný vizuálny efekt na akomkoľvek type strechy. A to aj na komplikovaných povrchoch, ako sú vikierové časti, štíty a podobne. Vláknocement sa ľahko prispôsobuje rôznym tvarom a farebným prevedeniam šablón so špeciálnou povrchovou úpravou, čo umožňuje rôzne spôsoby krytia strechy. Jeho ľahkosť je vítanou vlastnosťou, avšak treba brať do úvahy, že je zároveň krehký a nie je vhodný ako pochôdzna plocha.

Spôsoby pokládky 

Maloplošné vláknocementové šablóny je možné pokladať na strechu pomocou tzv. francúzskeho krytia, ktoré dodáva streche nadčasový elegantný vzhľad. Okrem toho sa používa aj tzv. nemecké krytie, ktoré je typické pre klasické strechy a má historické využitie. Tretia možnosť je dvojité krytie, ktoré zabezpečuje čisté a moderné línie na streche. Francúzske krytie je v súčasnosti najpoužívanejšie a cenovo najvýhodnejšie, zatiaľ čo nemecké krytie je viac spojené s historickou architektúrou a tradíciou.

Veľkoplošné vláknocementové krytie

Veľkým bonusom vláknocementu je, že umožňuje montáž na strechu už od sklonu 18°. Dokonca v prípade vlnitej, veľkoplošnej krytiny, je to dokonca od sklonu 10°. Práve vláknocementové vlnité krytie je najideálnejšie pre veľké a rozsiahle strechy, napr. poľnohospodárske budovy, nakoľko je vysokoodolné voči vetru, dažďu a UV žiareniu, stále dokonale pevné a pritom jednoduché a rýchle na montáž.

Využitie vláknocementu v súčasnosti

Súčasné využitie vláknocementových krytín je oveľa rozmanitejšie a širšie v porovnaní s minulosťou, kedy mali skôr historický charakter. Dnes sa tieto krytiny používajú na pokrytie všetkých druhov budov, od obytných domov cez priemyselné haly až po komerčné a úžitkové stavby, a dokonca sa využívajú aj na opláštenie budov.

Aj keď je vláknocementová krytina o niečo drahšia ako iné typy strešných krytín, jej kvalita je neporovnateľne vyššia a často sa označuje ako večný materiál. Je známa svojou trvanlivosťou, flexibilitou a tým, že je tichá, čo znamená, že neprodukuje žiadny hluk. Preto nie je prekvapením, že architekti z celého sveta ju často preferujú pri návrhu nielen reprezentatívnych budov, ale aj obytných domov.